L'ús de l'antiepilèptic topiramat (Topamax) durant el primer trimestre de la gestació, sobretot en combinació amb àcid valproic, s'associa a un augment de risc de malformacions congènites, segons els resultats d'un estudi recent (Neurology 2008;71:272-76).

En aquest estudi prospectiu es van seguir unes 200 dones embarassades amb epilèpsia tractades amb topiramat, sol o en combinació amb altres antiepilèptics. La taxa de malformacions congènites majors (9% en conjunt) va ser especialment elevada (11,2%) amb la politeràpia. Les combinacions que inclouen l'àcid valproic s'associen a un risc més elevat de malformacions congènites (36%).

L'exposició als antiepilèptics durant la gestació augmenta el risc de malformacions congènites majors, sobretot quan s'administren en combinació i a dosis altes. No obstant, el risc de convulsions si no es tracta l'epilèpsia pot ser més perjudicial, tant per a la mare com per al fill (Med Clin (Barc) 2004;122:675-6). Cal tenir en compte, no obstant, que els riscos de l'ús de topiramat durant la gestació en altres indicacions, com la migranya, poden superar els beneficis.