L’ús actual o recent de contraceptius hormonals s’associa a un augment del risc de càncer de mama, segons els resultats d’un estudi observacional (NEJM 2017;377:2228-39).

Es van seguir 1,8 milions de dones de menys de 50 anys a Dinamarca durant uns 11 anys. L’ús actual o recent d’un contraceptiu hormonal es va associar a un augment del risc de càncer de mama incident, en comparació de no haver rebut mai contracepció (68 comparat amb 55 neoplàsies de mama per 100.000 anys-persona). El risc augmentava amb la durada d’exposició. L’augment de risc també es va observar amb el DIU de levonorgestrel. Els autors, no obstant, consideren que l’augment absolut del risc és petit.

Algunes limitacions de l’estudi, no obstant, podrien explicar aquests resultats, segons algun autor. D’altra banda, com es comenta a l’editorial acompanyant, cal valorar la relació benefici-risc dels contraceptius orals, atès que, a banda de la contracepció eficaç i dels efectes beneficiosos sobre la dismenorrea o la menorràgia, poden reduir el risc de neoplàsies d’ovari, endometri i de còlon (NEJM 2017;377:2276-77).