Arxius/Archivos

Vostè està veient actualment l'arxiu October 2007
Categoría: Toxicitat
En una notícia anterior ens vam fer ressò dels resultats d'un estudi en el qual l'aprotinina, un antifibrinolític emprat per reduir el risc d'hemorràgia en pacients sotmesos a cirurgia de derivació coronària, es va associar a un augment de la mortalitat als 5 anys, mentre que ni l'àcid tranexàmic ni l'àcid aminocaproic no van augmentar la mortalitat.

Ara s'ha fet pública l'aturada d'un nou assaig clínic en pacients sotmesos a cirurgia cardíaca (estudi BART) a causa d'un augment de la mortalitat en els tractats amb aprotinina, en comparació dels que van rebre àcid tranexàmic o àcid aminocaproic (FDA). A la llum d'aquestes troballes, sembla prudent evitar l'ús d'aprotinina en els pacients sotmesos a cirurgia cardíaca i utilitzar els altres antifibrinolítics.

 

Categoría: Toxicitat
Els preparats per al refredat de venda sense recepta, fins i tot formulats per a nens, no s'haurien d'administrar als menors de 6 anys, segons recomana un comitè assessor de l'FDA.

El passat 19 d'octubre un comitè assessor de l'FDA nord-americana va recomanar que se suspengués la comercialització de preparats pediàtrics per al refredat de venda sense recepta per als nens de 5 anys o menys a causa de la manca d'eficàcia i el risc d'efectes adversos greus (New York Times).

Els medicaments antitussígens i per al refredat que contenen descongestionants nasals (com pseudoefedrina), antihistamínics (clorfenamina), antitusígens (dextrometorfà, codeïna) i expectorants (guaifenesina) són àmpliament utilitzats per alleujar els símptomes d'infeccions respiratòries. Tot i que no hi ha dosis d'aquests medicaments aprovades per als nens de menys de 2 anys i no es recomanen, són emprats en aquest grup d'edat. Als Estats Units, entre 2004 i 2005 més de 1.500 nens de menys de 2 anys van ser tractats en serveis d'urgències hospitalaris per efectes adversos relacionats amb aquests medicaments, alguns dels quals van ser intoxicacions mortals (MMWR 2007;56:1-4).

 

Categoría: Articles d'interès
Destaquem alguns articles de recent publicació, els comentaris dels quals podeu consultar a la base de dades SIETES:

 

Categoría: Eficàcia
Els resultats d'un estudi a llarg termini confirmen l'eficàcia de la vacunació de la grip per reduir els ingressos per pneumònia o per grip, així com la mortalitat en persones d'edat avançada (N Engl J Med 2007;357:1373-81).

Després d'avaluar les dades obtingudes a partir de 713.872 persones-any, la vacunació de la grip en adults de 65 anys o més va reduir en un 27% el risc d'ingrés hospitalari per pneumònia o per la grip, i en un 48% la mortalitat, en comparació dels adults no vacunats. Els autors conclouen que calen estratègies per millorar les taxes de vacunació “estancades” en aquest grup d'edat. A més, en l'editorial que acompanya l'article es ressalta la importància d'immunitzar les persones que estan en contacte amb la gent gran i els professionals sanitaris que els atenen per evitar que siguin portadors i contagiïn els seus pacients (N Engl J Med 2007;357:1439-41).

 

Categoría: Toxicitat
Els resultats d'un estudi recent mostren que el nombre d'efectes adversos greus notificats a l'FDA nord-americana ha augmentat notablement en els darrers anys (Arch Intern Med 2007;167:1752-9).

Entre 1998 i 2005, les notificacions d'efectes adversos greus van augmentar en 2,6 vegades i les reaccions adverses amb desenllaç mortal van augmentar en 2,7 vegades. Els fàrmacs implicats amb més freqüència en reaccions mortals van ser els analgèsics (oxicodona, fentanil, morfina, paracetamol, metadona, rofecoxib), els fàrmacs que alteren la immunitat (infliximab, interferó, etanercept, paclitaxel) i els antipsicòtics (clozapina, risperidona, olanzapina). Com conclouen els autors, aquestes xifres posen en relleu la importància d'aquest problema de salut i il•lustren la necessitat de millorar els sistemes per a la gestió dels riscos associats a l'ús de fàrmacs.

 

Categoría: Articles d'interès